CEA CH

Wat is CEA/CH ?
Informatie over DNA CEA/CH 

De Collie Eye (=oog) Anomaly (=aangeboren abnormaliteit) of CEA is een verzamelnaam van een groep aangeboren ontwikkelingsstoornissen van het netvlies/vaatvlies en de achterwand van het oog. De afwijkingen komen meestal aan beide ogen voor, maar kunnen ook éénzijdig voorkomen.

De CEA / CH genetische test geeft de levenslange genetische status van een hond voor deze ziekte. In combinatie met genetische testen, is een oogonderzoek door een dierenarts oogarts aanbevolen voor 8-9 weken oud, met daarna een jaarlijkse oogonderzoek. Het oogonderzoek vindt u informatie over milde versus ernstige ziekte CEA / CH onder lijders geven. Jaarlijks oogonderzoek zijn altijd aanbevolen voor alle honden van alle rassen. Klinische onderzoeken detecteren diverse oogproblemen, zowel genetische en niet-genetische. 

CEA / CH is niet progressief in de gebruikelijke zin. De essentiële kenmerken, choroïdale hypoplasie en coloboma, zijn aangeboren – de afwijkingen te ontwikkelen als het oog zich ontwikkelt. Deze functies zijn ook stationaire eens oculaire ontwikkeling is voltooid rond 8-12 weken van het leven. Netvliesloslatingen en / of de vorming van afwijkende vat kan aangeboren zijn of later te ontwikkelen, in het algemeen alleen in de ogen met colobomas.

(Een hond met een mutant kopie en één normale kopie van de CEA / CH-gen is een carrier -. Is heterozygoot

Een hond met twee exemplaren van de normale CEA / CH-gen homozygoot is normaal.)