CL

CL  of Caseuze Lymfadentis

Caseuze lymfadenitis oftewel CL (ook bekend als verkazende lymfeklierontsteking, pseudotuberculose en bultenziekte), is een veel voorkomende chronische aandoening bij schapen en geiten in het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Australië en de meeste andere landen met een schapenhouderij, hoewel de ziekte zelden gezien wordt door veehouders. De aandoening wordt meestal caseuze lymfadenitis (CL) genoemd.

CL is een autosomale recessieve afwijking, waardoor dragers geen uiterlijke afwijkingen vertonen. Via de test zijn dragers ook op te sporen, zodat er voorkomen kan worden dat er lijders ontstaan. Op basis van onderzochte Border Collies in Australië, wordt verondersteld dat 3% van de Border Collies drager is, waardoor de kans op een lijder ongeveer 1 op 1000 wordt.

De OptiGen CL test is een op DNA gebaseerde test die de mogelijkheid verschaft het afwijkende gen, … functionaliteit achteruit waardoor allerlei lichaamsfuncties uitvallen en uiteindelijk de hond op jongere leeftijd sterft.

Mogelijke resultaten voor de OptiGen CL test

N = Normal (Clear) Homozygoot voor het normale gen, kan de ziekte niet krijgen
C = Carrier Draagt 1 fout gen, zal zelf nooit ziek worden
A = Affected Homozygoot voor het foute gen, wordt zeker ziek

De CL test wordt gedaan met behulp van een klein beetje bloed, dat door een dierenarts moet worden afgenomen om de kans om vervuiling van het bloed zo klein mogelijk te houden.
Verder kan op deze manier ook gekeken worden of het bloed bij de hond hoort.