Vlooien

  • Vlooien bij honden

Vlooienbeten veroorzaken een heftige jeuk die sterk kan verschillen tussen individuele dieren. Het speeksel van de vlo bevat stoffen de histamine en enzymen die de vlo helpen bij zijn bloedmaal. Deze stoffen zijn, samen met de beet zelf, de oorzaak van een lokale ontstekingsreactie. Daardoor ontstaat een rode vlek ter hoogte van de beet. Dit wordt ook wel VBD of vlooienbeetdermatitis genoemd. Een hond en kat die zich veel krabt en likt kan last van vlooien hebben. Vooral bij katten met een zwarte vacht en die zich door jeuk intensief en veel wassen kan de vacht roder verkleuren. Dit wordt veroorzaakt door de rode kleurstoffen in het speeksel.

  1. Een vlooieninfectie kan vastgesteld worden door de vacht met een vlooienkam uit te borstelen. Ook kunnen vlooienpoepjes in de vacht gevonden worden. Soms laten de vlooien zich niet gemakkelijk zien of wordt een enkele vlo in de vacht bij met name dieren met een weelderige vacht niet altijd gevonden. In die gevallen kan een behandeling met een vlododend middel gebruikt worden. Als de klachten na behandeling verdwijnen is het vrijwel zeker dat vlooien het probleem hebben gevormd.
  2. Vlooien passen zich wonderwel aan insecticiden aan. U moet dus steeds de nieuwste producten gebruiken, er zijn immers veel producten op de markt, die hun werkzaamheid al voor een groot deel hebben verloren.Vlooienbestrijding is een grootscheepse actie: u moet niet alleen het dier behandelen, maar ook de omgeving in huis, want de vlooien en eitjes bevinden zich ook in de honden/kattenmand, het dekentje, op de kussens van de zetels, de vloerbedekking, op stoffige plaatsen zoals onder kasten, bedden, plinten etc. Indien u de omgeving niet grondig behandelt, zal u het vlooienprobleem niet opgelost krijgen.