Vogels van bij ons

De groene specht of

De groene specht is onmiskenbaar door zijn knalrode kruin en zwart masker. Ze verraadt haar aanwezigheid vooral door haar lachende roep. Hoe kan je de groene specht herkennen? knalrode kruin, zwart masker …

 

 

 

De bonte specht

De grote bonte specht is de meest algemene specht in Vlaanderen. Met haar zwart-wit verenkleed en de rode broek is het een bekende verschijning.

Hoe kan je de grote bonte specht herkennen?

 • zwarte bovendelen met twee grote, witte, ovale schoudervlekken
 • spierwitte buik, ongestreepte flanken
 • dieprode broek (anaalstreek)
 • zwarte kruin, mannetjes hebben rood achterhoofd (zwart bij vrouwtjes)

De buizerd

De buizerd is een middelgrote tot grote roofvogel, uit de familie van de havikachtigen. Hoewel hij vrij algemeen voorkomt in België, zorgt hij toch vaak voor verwarring. Het is namelijk de meest variabele van onze roofvogels, zijn Franse naam buse variable doet hem dan ook alle eer aan.

Hoe kan je de buizerd herkennen?

 • In de vlucht brede, afgeronde vleugels en een vrij korte staart
 • Een spanwijdte van 113 tot 128 cm
 • Een totale lengte, van kop tot staart, van 51 tot 57 cm (vrouwtjes zijn het grootst)
 • Een bruinig verenkleed, maar ze bestaan in verschillende kleurvariëteiten, gaande van donker gekleurde exemplaren tot exemplaren met een bijna witte onderkant
 • Donkere polsvlekken en een bleke U op de borst
 • Fijne donkere dwarsbanden op de staart
 • Een zwarte snavel met een gele washuid op de snavelbasis

De koolmees

Volwassen koolmezen zijn circa 14 centimeter groot, hebben een spanwijdte van 22,5-25,5 centimeter en een gewicht van gemiddeld 17 gram. De koolmees heeft een zwarte kruin, witte wangvlekken, een gele borst …

Volwassen koolmezen zijn circa 14 centimeter groot, hebben een spanwijdte van 22,5-25,5 centimeter en een gewicht van gemiddeld 17 gram. De koolmees heeft een zwarte kruin, witte wangvlekken, een gele borst en daarop overlangs een zwarte band. Mannetjes zijn te herkennen aan de duidelijk bredere zwarte band, maar ook aan de grotere hoeveelheid zwart tussen de poten en meer glans op de kop. Het juveniel is valer gekleurd en mist de zwarte streep, deze verschijnt in het najaar. De koolmees is de grootste soort mees, zoals de wetenschappelijke soortnaam verraadt: major betekent groot. De roep van de koolmees klinkt als péh-puuh wat vergelijkbaar is met de sirene van een politieauto. De zang is een hoog si si sirrr en lijkt iets zachter dan die van de pimpelmees. De vlucht van de koolmees is meestal gelijk aan die van andere mezen. In grote bogen vliegt de koolmees door de lucht, afwisselend wordt met de vleugels geslagen en gezweefd.

Het roodborstje

De roodborst of het roodborstje is een zangvogel uit de familie Muscicapidae. Hij waagt zich dicht bij huizen, vooral ’s winters. Verder is het een zeer talrijke broedvogel van grote tuinen,

Het roodborstje is met zijn opvallende kleur en zijn zwarte grote ogen een mooi en nieuwsgierig vogeltje. Hij is niet bang voor mensen en is daardoor ook de meest geliefde tuinvogel. Terwijl je in de tuin aan het klussen bent, houden ze je nauwlettend in het oog. In de winter is het in de meeste tuinen een welkome, bekende verschijning.De vogels die zich in de winter laten zien zijn meestal afkomstig uit Denemarken of de Scandinavische landen. In het ajaar trekken deze dan naar onze regio en daar de bosdomeinen dan al ingenomen zijn door onze inheemse achtergebleven exemplaren zakken ze dan af naar onze tuinen.

De ijsvogel

De meeste mensen die voor het eerst het geluk hebben een ijsvogel te zien, verbazen zich meestal over de mooie, bijna exotische kleuren die hij bezit. Door die kleuren wordt hij ook wel gerekend tot de mooiste broedvogels van ons land. Wanneer je verder gaat kijken naar zijn levenswijze en (balts)gedrag blijkt het ook nog een hele fascinerende vogel te zijn.
Als we de ijsvogel bekijken zijn er een aantal dingen die direkt opvallen en waardoor het vrij eenvoudig is om hem te herkennen. Ten eerste natuurlijk de opvallende kleuren, de borst is oranje tot roestbruin, de rug is prachtig blauw, met in het midden een lichtblauwe, bijna fluorescerende streep, die hem een aantal schitterende bijnamen heeft gegeven zoals de vliegende edelsteen.

De sperwer

De sperwer is een kleine, schuwe roofvogel die vaak uit het niets opduikt en een supersnelle aanval uitvoert op de vogels op en rond je voedertafel.

Hoe kan je de sperwer herkennen?

 • kleine roofvogel met vrij korte, afgeronde vleugels en lange staart
 • leigrijze bovendelen, vaak met enkele witte veren in nek en op mantel
 • bandering op onderzijde roestrood bij mannetjes, bruingrijs bij vrouwtjes
 • mannetje is kleiner dan vrouwtje
 • vliegt bij verrassingsaanvallen op vogels vaak laag over de grond

Het winterkoninkje

Het Winterkoninkje is een opgewekte en blijmoedige zangvogel. Het is erg vitaal, behendig en snel. Het handelt stoutmoedig. Bij gevaar verliest het zijn stoutmoedigheid, maar die keert snel terug. Het Winterkoninkje verliest zelden zijn vrolijke stemming en zelfs in volle winter zingt het alsof het lente is. Het Winterkoninkje hecht veel belang aan een goede verstandhouding met zijn naaste omgeving.

De bonte lijster

De grote lijster is de grootste Europese lijstersoort, met grijsbruine vleugels en gevlekte borst. De buitenste staartpennen zijn lichter van kleur en hebben witte punten.

De grote lijster is dol op de bessen van de maretak en zoekt ook graag voedsel in weilanden, dat bestaat uit insecten, larven, rupsen, wormen en slakken. De vlucht is golvend en verschilt daardoor van andere lijsters, …

De kouw

De kauw is een luidruchtige, gedrongen vogel, zwart met een grijs achterhoofd. Hij is vooral bekend doordat hij in schouwen en op kerkzolders broedt.

Kauwen hebben een zeer uitgebreid menu dat voornamelijk bestaat uit kleine ongewervelden (insecten, slakken, spinnen), zaden, granen (vooral in de herfst en de winter), eieren, fruit en soms zelfs muizen. In de omgeving . de mens doen kauwen zich ook tegoed aan etensresten, kattenbrokken en karkassen van overreden dieren.

De koekoek

De steenuil

De boerenzwaluw

De boerenzwaluw (Hirundo rustica) is een vogel die tot de familie zwaluwen (Hirundinidae) behoort. Het is de meest wijdverspreide soort van deze familie; het verspreidingsgebied beslaat vrijwel de hele wereld, waarbij er zeven ondersoorten worden onderscheiden. De boerenzwaluw is een opvallende verschijning door zijn blauwzwarte verenkleed met lange buitenste staartveren en door zijn grote wendbaarheid in de vlucht tijdens de jacht op vliegende insecten.